Uykusuzluğunuzun sebebi bu yiyecekler olabilir! Kahve bile yanlarında çok masum

Uykusuzluğunuzun sebebi bu yiyecekler olabilir! Kahve bile yanlarında çok masum
GİRİŞ

Kafein, çoğu zaman kahveyle ilişkilendirilse de, birçok yiyecek ve içecekte de bulunur. Özellikle yatmadan önce tüketilen kafein içeren yiyecekler, uyku problemlerine yol açabilir.

Kafein, uykusuzluğun en yaygın nedenlerinden biridir. Kahve, kafeinin en bilinen kaynağıdır. Fakat kahve dışında da kafein içeren pek çok gıda vardır. Bu gıdalar, uyku kalitenizi düşürebilir. Kafein, baş ağrısı ve anksiyete gibi sorunlara yol açabilir.

Bu yüzden kafein tüketimine dikkat etmek gerekir. İşte gece yatmadan önce kaçınmanız gereken kafeinli gıdalar…

BİTTER ÇİKOLATA

Bitter çikolata, sağlıklı bir atıştırmalık olarak görülür. Ancak yatmadan önce bitter çikolata yemek iyi bir fikir değildir. Bitter çikolata, yüksek oranda kakao içerir. Kakao da kafein içerir. 100 gram bitter çikolatada ortalama 80 mg kafein bulunur. Bir kalıp bitter çikolatada ise yaklaşık 25 mg kafein vardır.

ÇAY

Çay, sıcak içeceklerin vazgeçilmezidir. Ama çay da kafein içerir. Kahvaltı çayı ve yeşil çay, doğal kafein kaynaklarıdır. Bir fincan çayda 30 ila 50 mg arası kafein olabilir. Çayın demlenme süresi ve koyuluğu, kafein miktarını etkiler. Kafeinsiz çaylar ise papatya, meyve ve nane çaylarıdır.

GAZLI İÇECEKLER

Gazlı içecekler, hem şeker hem de kafein açısından zararlıdır. Akşam saatlerinde gazlı içecek içmek, uykunuzu kaçırabilir. Kola, kafeinli gazlı içeceklerin başında gelir. Tam yağlı ya da diyet fark etmez, kola kafein içerir. Bir kutu kolada 34 mg kafein bulunur. Bu da bir fincan çay kadar kafeindir.

Enerji içecekleri de kafeinli gazlı içecekler arasındadır. Red Bull gibi içecekler, kafein dozunu artırır.

DONDURMA

Dondurma, yazın serinleten, kışın keyif veren bir tatlıdır. Ama dondurmanın da kafein içeren çeşitleri vardır. Kahveli dondurma, kafein içerir. Bazı kahveli dondurmalar, iki kaşıkta 50 mg’dan fazla kafein barındırır. Çikolatalı dondurma da kafein içerir. Çünkü çikolata, kakao içerir.

KAYNAK: UŞAK HABER